Cyklotrasa Bratislava - Viedeň - nenáročný cyklistický výlet plný zážitkov

Cyklotrasa Bratislava - Viedeň - nenáročný cyklistický výlet plný zážitkov

Do Viedne z Bratislavy na bicykli zdoláte približne 70 kilometrov. Trasa je nenáročná takmer bez kopcov a zjazdná na akomkoľvek bicykli. Cesty vedú cez dediny, kde je minimálna premávka, takže doprava vás neohrozí.

 

Väčšina trasy má kvalitný asfaltový povrch. Jediný nespevnený úsek sa nachádza za dedinou Schönau: najprv 200 metrov lesnej cesty a potom asi kilometer šotoliny. Tieto úseky však bez problémov zvládnete aj na cestnom bicykli.

 

Z Bratislavy stačí prejsť na pravý breh Dunaja napr. cez most Lafranconi, kde sa napojíte na cyklotrasu Eurovelo, ktorá vás zavedie až do Viedne.

Na trase navštívite niekoľko zaujímavých miest. Prvým je Hainburg, malebné historické mestečko na brehu Dunaja, obklopené kopcami so zrúcaninou stredovekého hradu.

Cestou cez rakúske dediny máte možnosť zastaviť sa pri niektorom z kaštieľov, ako napríklad v Eckartsau alebo Orth an der Donau. Kaštieľ v Eckartsau je obklopený krásnym parkom, ideálnym na prestávku.

 

Dedina Schönau na približne 50-tom kilometri predstavuje ideálne miesto na pauzu pred finálnym úsekom do Viedne. Nájdete tu bufet s pivom a jedlom

 

Do Viedne pôjdete po hrádzi, kde vám občas ponad hlavu preletí pristávajúce lietadlo z letiska Schwechat na opačnom brehu Dunaja. Cesta vedie popri mnohých ramenách Dunaja a určite natrafíte aj na cyklistov prichádzajúcich z Viedne. Cez víkendy bývajú tieto cyklotrasy naozaj rušné.

 

Viedeň sa objavuje postupne. Nábrežie Dunaja je plné oddychujúcich  a športujúcich ľudí. Donauinsel, obľúbené výletné miesto Viedenčanov, sa tiahne pozdĺž Dunaja. Na ostrov sa dostanete cez niektorý z mnohých mostov.

 

Cyklotrasa smeruje k mostu Reichsbrücke. Tu nájdete aj servis bicyklov. Odtiaľ sa môžete vybrať do centra Viedne, kam vás pohodlne zavedú cyklochodníky, alebo sa vydať na spiatočnú cestu.

Ak sa na cestu späť za vlastné necítite, z Hautbbahnhof sa môžete pokojne zviesť najpäť do Bratislavy vlakom. Ten jazdí každú hodinu a transport bicykla zvyčajne nebýva problém.

Viedeň a Bratislava sú dve metropoly blízko seba, ktoré spája kvalitná cyklotrasa. Bola by preto škoda ju nevyskúšať, napríklad na niektorom z bicyklov z našej požičovne