Cyklotrasa Bratislava - Devín - Devínska Nová Ves - popri brehu Dunaja v ústrety histórii

Cyklotrasa Bratislava - Devín - Devínska Nová Ves - popri brehu Dunaja v ústrety histórii

Táto cyklotrasa je skvelým spôsobom, ako stráviť deň aktívne aj s menej zdatnými cyklistami alebo deťmi a objaviť krásy bratislavského okolia. Trasa končí pri hrade Devín, prípadne odporúčame ju predĺžiť až po Cyklomest Slobody. Devínsky hrad je jedným z najstarších hradov v strednej Európe. Z hradu je nádherný výhľad na okolitú krajinu a sútok riek Morava a Dunaj.

 

Základné informácie k cyklotrase Bratislava - Devínska Nová Ves:

  • Dĺžka trasy: približne 12 (po Devín) – 17 km (jednosmerne)
  • Náročnosť: ľahká, vhodná pre rodiny s deťmi. Časť trasy v úseku Vodárenské múzeum – Devín vedie po krajnici cesty, ktorá býva počas špičky frekventovaná
  • Povrch: asfalt, betón, krátky presun po spevnenej ceste

 

Od predajne Velocity sa cez Mlynskú dolinu dostanete pod most Lafranconi. Spod mosta z nábrežia vedie nenápadná nespevnená cestička popri Dunaji, ktorou sa treba vydať. Nespevnený úsek potrvá len asi 200 metrov.

Po jeho prekonaní dorazíte do Karloveskej zátoky, kde je možnosť oddychu, občerstvenia a nádherný výhľad na Dunaj. Cyklochodník pokračuje pozdĺž rieky, míňate krásne prírodné scenérie. Oplatí sa spraviť si zastávku v parku pri Vodárenskom múzeu. Viete tu doplniť pitnú vodu, posedieť v tieni, prípadne deti sa tu vedia vyšaňtiť na detskom ihrisku.

Ďalej trasa pokračuje po Devínskej ceste. Táto časť je mierne zvlnená, no stále veľmi príjemná na jazdu. Treba dbať na zvýšenú bezpečnosť, pretože táto cesta, o ktorú sa delíte spolu s autami môže bývať počas špičky frekventovaná.

 

Po rovnej ceste dorazíte do obce Devín. Dominantou je jednoznačne hrad Devín, ktorý stojí na kopci nad sútokom riek Dunaj a Morava. Na brehu sútoku nájdete pamätníky konca železnej opony, bránu slobody alebo náučný chodník nivou Moravy. Pod Devínom sa môžete občerstviť. Pokiaľ máte radi zvieratá, odporúčame navštíviť blízku Sokoliareň a Minizoo Devín

 

Pokiaľ máte stále síl, spod hradu Devín môžete pokračovať ešte ďalej. Cyklochodník vedie priamo popri rieke Morava, po starej pohraničníckej ceste z čias železnej opony. Očaria vás lužné lesy v okolí rieky Moravy. Povrch cyklotrasy je celkom hrboľatý, no ako sa blížite do Devínskej Novej Vsi, je natiahnutý nový asfalt a vedie popri hlavnej ceste.

 

Do Devínskej Novej Vsi je to asi len 3 kilometre. Cyklocesta vás dovedie k rázcestiu pod Cyklomostom slobody. Tu nájdete opäť bufet a detské ihrisko, prípadne kúsok ďalej originálnu vonkajšiu galériu skulptúr Šrotpark. 

 

Späť do Bratislavy sa môžete vrátiť po tej istej trase, prípadne cez Cyklomost slobody prejsť na druhý breh Dunaja a späť okľukou cez Hainburg. Ani jednu trasu nebude problém na niektorom z bicyklov v našej požičovni.